Har du et treningsabonnement for hjernen?

Hvordan håndterer du stress i hverdagen? er du som meg og ikke setter deg ikke ned noen minutter og trekker pusten for å skape deg litt avstand fra alle forpliktelser og oppgaver som ligger og venter? I ukens fredagstips har jeg testet appen “Headspace“som skal bira til at du får kontrol på tankene og følelsene dine.

Appen hjelper deg til å komme igang med meditasjon, du vil på denne måten bedre kunne håndtere stress.

Meditasjon gir dypere avspenning enn vanlig hvile, sier professor Øyvind Ellingsen fra Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved NTNU til forskning.no

Hvordan fungerer det?

howitworks

Hvorfor trengte jeg appen?

April 2016 fikk jeg en treningsskade i skulderen etter en lengre sykkeltur, jeg mistet all muskelkraft i høyre arm og klarte ikke løfte hånden over hodet. Nevnte dette for en kollega som har hatt tilsvarende skade og anbefalte meg å raskt søke legehjelp. Der fikk jeg rekvisisjon til fysioterapi, og i juni begynte jeg hos Frode Jacob Kristensen ved Vestfold fysioterapi i Tønsberg. Frode har hatt meg til behandling i snart 5 måneder og jeg er snart helt fin i kroppen. Frode anbefalte meg å begynne med meditasjon og en del av behandlingen er nettop det. Jeg begynte med en del uttesting for å hjelpe meg med å huske å gjøre dette når behandlingen er over og hverdagen tar over. Da fant jeg appen Headspace.

Jeg har nå brukt appen i snart en måned og den har bidratt til at jeg bedre håndterer stress og gitt meg bedre kontakt med følelsene i kroppen. Samtidig bidrar den til at jeg faktisk husker å meditere ved å legge inn daglige varsler og viser en grafisk tidslinje som belønner at jeg fullfører programmet hver dag.

Hva koster det?

Appen har en abonnementsordning og koster 140kr ved månedlig betaling eller 1000kr pr år. Andy -utvikleren av konseptet, har også en gratisversjon som gir deg tilgang på 10 x 10 minutter med meditasjon. Dette vil gi deg en introduksjon i praksisen ved å trene hjernen og utvikle egenskapen å være mer tilstede i øyeblikket. En trygg og rolig fortellerstemme sammen med noen morsomme og lærerike videoer tar deg igjennom introduksjonen.

Hva fungerer bra? (+)

  • Gratis oppstartsprogram
  • Raskt å komme igang
  • Enkelt å starte og stoppe abbonement (via itunes)
  • Støtte for pushvarsling
  • Mulighet til å legge meditering til faste tidspunkter i kalenderen på telefonen

Hva er ikke fullt så bra ? (-)

  • Ikke på norsk

Hvem bør ta i bruk appen?

Jeg ser for meg at appen kan hjelpe mange grupper, men hvis jeg skal nevne de gruppene jeg identifiserer meg med så er det

  • Treningsglade
  • Foreldre
  • IT-medarbeidere

I tillegg ser jeg for meg at elever og studenter kunne hatt god nytte av dette.

Stillhet som fag?

– Jeg ser for meg flere tema som fag i skolen i fremtiden. Jeg tror yoga og meditasjon kommer til å bli fag hvor også stressmestring er et viktig element, skriver Ingunn Hagen, professor i psykologi ved NTNU i en fagartikkel. Hun mener disse fagene bør komme på timeplanen allerede i første klasse.

– Jeg er overbevist om at dersom stressforebygging og avspenningsteknikkar hadde blitt innført allerede fra kommende skoleår, ville vi ha oppdaget gledelige resultater før det første skoleåret var omme, mener hun.

– Så gledelige og synlige resultater at ikke en eneste politiker ville ha funnet på å bruke et motargument. Vi ville ha fått nedgang i utagerande elever, mobbing, hærverk og fravær og økt trivsel på skolen, mener hun. nrk.no

 

Les mer om appen på headspace.com eller last ned appen gratis via itunes